Terug naar overzicht

Dit is het verschil tussen een software engineer en een computer scientist

author profile picture

Naam: Yuri Burger

Huidige functie: Managing Director Software Development

Deze blog is voor jou wanneer jij werkzaam bent als IT’er in de softwarebranche, maar het nog steeds lastig vindt om het precieze verschil tussen een software engineer en een computer scientist te identificeren. De wereld van de IT is rijk aan mogelijkheden en carrièrepaden die voortdurend evolueren met de technologische vooruitgang. Twee termen die vaak verward worden, maar duidelijk verschillende betekenissen hebben, zijn "software engineer" en "computer scientist". Hoewel ze beide nauw verbonden zijn met de ontwikkeling en toepassing van software, hebben ze unieke rollen en verantwoordelijkheden binnen het veld. Lees deze blog om een helder inzicht te krijgen in het verschil tussen een software engineer en een computer scientist.

VX Company Software Development 1

Wat doet een software engineer?

Een software engineer is een professional die zich richt op het ontwerpen, ontwikkelen, testen en onderhouden van softwaretoepassingen en systemen. Het exacte takenpakket van een software engineer kan variëren, afhankelijk van het bedrijf, de projecten en de specifieke rol. Over het algemeen zijn software engineers verantwoordelijk voor het creëren van hoogwaardige, functionele en betrouwbare software oplossingen die voldoen aan de behoeften van de gebruikers. Daarnaast heb je als developer de mogelijkheid om jezelf te specialiseren in een specifiek domein, zoals webontwikkeling of mobiele app-ontwikkeling.

Het werk omvat verschillende taken en verantwoordelijkheden. Meestal heb je als developer praktische ervaring met het werken aan projecten en het samenwerken met teams van ontwikkelaars. Zo word je betrokken bij het schrijven van code om softwaretoepassingen te bouwen. Bij VX Company werken onze developers met de programmeertalen o.a. Java en C#, afhankelijk van de specifieke vereisten van het project.

Er zijn nog veel meer werkzaamheden waar een developer zich mee bezighoudt. Nieuwsgierig naar een functie als software developer? Lees deze blog om nog meer te weten te komen over het werk van een software developer!

Dit houdt het werk van een computer scientist in

Het werk van een computer scientist heeft alles te maken met computerwetenschappen, wat een vakgebied is dat zich bezighoudt met de studie van onder andere computersystemen, gegevensverwerking en de theoretische fundamenten van computationele modellen. Het omvat zowel de theoretische als de praktische aspecten van het ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en beheren van computersystemen en software. Ook onderwerpen zoals kunstmatige intelligentie, netwerken, besturingssystemen, databases en beveiliging komen langs. 

Software engineers hebben doorgaans sterke technische kennis en programmeervaardigheden, terwijl computer scientists zich vaak bezighouden met onderzoek, analyse en het ontwikkelen van nieuwe technologieën en concepten. Over het algemeen is het duidelijk dat computerwetenschappers zich bezighouden met diepgaand onderzoek naar computers, inclusief hardware aspecten. Zoals in deze blog aangegeven, gaat het ook om de theoretische aspecten waar computer scientists dieper op ingaan. 

Op het commerciële vlak worden computerwetenschappers vaak ingezet om zich te buigen over complexe 'problemen' binnen projecten en deze wetenschappelijk te onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van supercomputers en de bijbehorende chips die daarvoor nodig zijn. Dit vereist een grondig begrip van geavanceerde technologieën en de vaardigheid om wetenschappelijke methoden toe te passen in de praktijk. 

Computer scientists worden betrokken bij onderzoeksprojecten om nieuwe technologieën, algoritmen of computationele modellen te ontwikkelen. Maar - net als software developers - ook bij het ontwerpen, programmeren, testen en onderhouden van softwaretoepassingen worden computerwetenschappers ook regelmatig betrokken. Ze schrijven daarbij dus ook code in verschillende programmeertalen en zorgen ervoor dat de software correct functioneert en voldoet aan de vereisten van het project. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van computersystemen en netwerken binnen een organisatie. Ook een belangrijke taak is het zorgen dat systemen soepel werken, beveiligd zijn en voldoen aan de operationele behoeften van de gebruikers.

Dit is enkel een greep uit de belangrijkste en meest voorkomende taken van een computer scientist. Het vakgebied van computerwetenschappen is breed en gevarieerd, en de rol van een computerwetenschapper kan verschillen afhankelijk van de specifieke functie en het werkveld waarin ze actief zijn.

De belangrijkste verschillen tussen een computer scientist en een software engineer

Is het werk van een software engineer en een computer scientist hetzelfde? In het kort, nee - ze zijn niet hetzelfde. Terwijl programmeurs zich richten op het schrijven van code en het ontwikkelen van software, omvat het werk van een computer scientist een bredere scope. Professionals die een computer science-opleiding hebben gevolgd, hebben de vaardigheid om te programmeren, maar ze kunnen ook uitbreiden naar functies zoals technisch productbeheer en het leiden van technische teams. Laten we dit voorbeeld nemen: Software engineers maken gebruik van sorteerfuncties, terwijl computer scientists sorteerfuncties bedenken.

 Er zijn drie belangrijke verschillen tussen deze twee werkvelden, namelijk: 

 

Het focusgebied

Een software engineer richt zich op het ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en onderhouden van softwaretoepassingen en systemen. Een computer scientist is meer gericht op het begrijpen van de concepten, principes en theorieën die ten grondslag liggen aan de informatica.

Praktische versus theoretische benadering

Software engineers hebben een praktische benadering van softwareontwikkeling. Ze werken aan echte projecten, schrijven code, implementeren systemen en werken samen met teams van ontwikkelaars. Terwijl een computer scientist meer theoretische benadering heeft. Het vak richt zich op het bestuderen van abstracte concepten, het ontwikkelen van nieuwe algoritmen, het analyseren van complexe problemen en het bevorderen van theoretisch begrip. 

Vaardigheden

Software engineers hebben sterke programmeervaardigheden en kennis van verschillende programmeertalen, frameworks en tools. Computer scientists hebben een brede kennis van informatica concepten, wiskunde, algoritmen en gegevensstructuren. 

Kom werken bij VX Company als software developer!

Hoewel er enige overlap is tussen software engineers en computer scientists, verschillen ze in hun benadering, focus en expertise. Als software developer bij VX Company is het handig om een goede mix van beide beroepen te beheersen. Met uitstekende kennis van alleen programmeren voldoe je ook aan onze eisen van een software developer. Heb jij een HBO of WO studie gedaan in deze branche en wil jij het verschil maken voor onze opdrachtgevers? Solliciteer via deze pagina of doe een keer gezellig mee met een van onze evenementen. Meld je aan via het formulier onderaan deze pagina!

Aanmelden kennisdag

Meld je aan voor een van onze kennisdagen en kom erachter of je bij VX Company past!
Meld mij aan!

Gerelateerde vacatures

Heb je een vraag?

Neem contact op met Conny van Dijk: +31 6 22 98 68 72

Neem contact op
VX Company Software Development 12-2