Terug naar overzicht

Dev trends: van AI tot Quantum Computing

author profile picture

Naam: Yuri Burger

Huidige functie: Managing Director Software Development

De innovatieve technologieën die software development transformeren

In de IT sector is kennis voortdurend in ontwikkeling. Zo verschijnen er continu nieuwe trends en technologieën die de manier waarop we software bouwen kunnen veranderen. Van nieuwe programmeertalen tot opkomende frameworks en tools, er is veel om in de gaten te houden in de wereld van softwareontwikkeling. In deze blogpost verkennen we enkele van de nieuwste trends in softwareontwikkeling die naar verwachting in de nabije toekomst terrein zullen winnen. Of je nu een doorgewinterde developer bent of net begint, op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen is cruciaal om concurrerend te blijven. Lees snel verder om te weten welke trends jij in de gaten moet houden om hoogwaardige software te maken die voldoet aan de behoeften van moderne gebruikers.

7D5A4892-1

De trends

 

Testing in production
Bij deze aanpak implementeren developers nieuwe code rechtstreeks in een productieomgeving om de prestaties en het gedrag van de software in een echte omgeving te testen. Deze opkomende trend kan helpen bij het detecteren van problemen die anders pas later zouden worden ontdekt, waardoor software ontwikkelaars sneller kunnen itereren en meer vertrouwen kunnen krijgen in hun code. Testing in Production wordt vaak gebruikt als onderdeel van een bredere DevOps-strategie, waarbij de nadruk ligt op het versnellen van de softwareontwikkelingscyclus en het verminderen van fouten en problemen in de productieomgeving

 
Quantum Computing
Quantum computing wordt steeds populairder, met regelmatige berichten over doorbraken op dit gebied van onderzoeksinstituten, bedrijven en regeringen. Zo wordt er gesproken over mogelijke gevolgen van Quantum Computing, variërend van het breken van encryptietechnieken tot het vinden van een oplossing voor alle ziekten en de ontwikkeling van volledige algemene AI. Quantum computing omvat hardware- en applicatieontwikkeling en is een multidisciplinair gebied van computerwetenschap, natuurkunde en wiskunde. Hoewel productieklare hardware voor quantum computing nog ver weg is, kunnen ontwikkelaars met behulp van abstracties en simulatoren toepassingen creëren die gebruikmaken van quantum computing om complexe problemen sneller op te lossen.


 
Headless Architecture
Een andere opkomende trend is Headless Architecture in web development. Door af te stappen van de traditionele en beperkende single architecture aanpak wordt het personaliseren van websites en webapps gemakkelijker gemaakt. Headless development scheidt namelijk de front-end en back-end van elkaar en combineert ze met API's. Doordat de front-end en back-end via API's met elkaar verbonden zijn, kan de front-end ontwikkeld worden zonder de back-end te beïnvloeden. Hierdoor kun je met headless development unieke front-ends maken voor verschillende contactmomenten tussen jou en de gebruiker, ongeacht of het gaat om een website, PWA, social media platform of iets anders. Dit biedt mogelijkheden om onderscheidende front-ends te ontwikkelen voor diverse hardware- en softwaresystemen.

 
 
AI assisted development (CoPilot)

AI is op het moment een grote hype waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om ontwikkelaars te helpen bij het schrijven van code. Zo is CoPilot een AI-model dat door GitHub wordt aangeboden als een code-schrijfassistent, waarmee ontwikkelaars sneller en efficiënter kunnen coderen. Naast suggesties voor codefragmenten en -functies, kan het zelfs hele delen van de code schrijven. Dit kan de productiviteit van ontwikkelaars vergroten en kan helpen bij het verminderen van menselijke fouten.


Welke nadelen en risico's er bij deze ontwikkeling om de hoek komen kijken zullen we nog moeten ervaren. Het staat nog in de kinderschoenen en de meeste organisaties zijn er nog mee aan het experimenteren. Enkele belangrijke vraagstukken zijn bijvoorbeeld:
 
1) In hoeverre gaat AI met gegenereerde code ons werk als developer overbodig maken?
2) Zijn organisaties bereid stukken van hun eigen code te delen met machines, zoals CoPilot om daarmee de productiviteit te verhogen?

 
 
Bij VX Company zijn wij on top of trends

Om concurrerend te blijven in de snelle wereld van softwareontwikkeling moeten ook wij bij VX Company op de hoogte blijven van de nieuwste trends en technologieën. Hoe wij dat doen? Door te investeren in het voortdurend trainen en ontwikkelen van onze werknemers, zodat zij nieuwe vaardigheden kunnen leren en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in onze sector. Bij VX Company organiseren we maandelijks een kennisdag om zo onze kennis rondom software development up-to-date houden. Vul het formulier op de  eventpagina om je aan te melden voor de volgende sessie! 

Daarnaast stimuleren wij een cultuur van innovatie en experimenteren, waarbij werknemers worden aangemoedigd om nieuwe tools en technologieën uit te proberen en hun ervaringen te delen met de rest van het team. Door de nieuwste trends en technologieën op het gebied van softwareontwikkeling te omarmen, kunnen wij niet alleen de concurrentie voorblijven, maar ook innovatieve oplossingen leveren die het succes van ons werk verhogen en voldoen aan de steeds veranderende behoeften van klanten.

Meer weten?

Terwijl we vooruitkijken naar de toekomst van softwareontwikkeling, is het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technologieën. Van nieuwe programmeertalen tot nieuwe frameworks en tools, er is veel te volgen in de wereld van softwareontwikkeling. Benieuwd naar wat je nog meer zou moeten kunnen als software developer? Lees de 7 belangrijkste technologieën hier

Aanmelden kennisdag

Meld je aan voor een van onze kennisdagen en kom erachter of je bij VX Company past!
Meld mij aan!

Gerelateerde vacatures

Heb je een vraag?

Neem contact op met Conny van Dijk: +31 6 22 98 68 72

Neem contact op
VX Company Software Development 12-2