Terug naar overzicht

5 redenen waarom coderen onmisbaar blijft in 2025

author profile picture

Naam: Yuri Burger

Huidige functie: Managing Director Software Development

In de afgelopen decennia heeft coderen, de kunst van het schrijven van computerprogramma's, een enorme impact gehad op de wereld. Van het ontwikkelen van software code tot het ontstaan van communicatiemiddelen als e-mail en videoconferentiesystemen. Coderen heeft ons geholpen om de grenzen van technologische vooruitgang te verleggen. Maar met de snelle opkomst van kunstmatige intelligentie, low-code platforms en no-code tools, roept het de vraag op: is coderen nog steeds relevant in 2025? Lees snel de blog om achter een aantal redenen te komen waarom coderen relevant blijft in 2025.

7D5A4686

Technologische vooruitgang van coderen

De wereld van technologie is voortdurend in beweging, zo duiken nieuwe tools en frameworks op. Low-code en no-code platforms hebben de aandacht getrokken van veel bedrijven en individuen die op zoek zijn naar snelle en gemakkelijke oplossingen voor softwareontwikkeling. Met deze platforms kun je met beperkte programmeerkennis complexe applicaties bouwen door visuele interfaces te gebruiken, te slepen en neer te zetten. Deze tools lijken de noodzaak van diepgaande programmeervaardigheden te verminderen, waardoor het lijkt dat een bredere groep mensen software kan ontwikkelen. 

Technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), big data, machine learning (ML), cloud computing, het Internet of Things (IoT) en blockchain blijven zich ontwikkelen en evolueren. Het coderen van software en applicaties is onmisbaar om deze technologieën te bouwen, te implementeren en te onderhouden. Hoewel deze technologieën in staat zijn om complexe taken uit te voeren zonder nadrukkelijk geprogrammeerd te worden, is coderen nog steeds nodig om AI- en ML-systemen te ontwikkelen en te onderhouden. Het trainen van AI-modellen vereist het schrijven van code om datasets te verwerken, algoritmen te implementeren en modellen te optimaliseren. Coderen is namelijk een fundamenteel aspect van het werken met AI en ML en zal naar verwachting nog vele jaren relevant blijven.

Bovendien biedt coderen een dieper begrip van de technologie die ons omringt. Het stelt mensen in staat om niet alleen applicaties te gebruiken, maar ook om ze te begrijpen en te maken. Coderen is een manier van denken of doen, die logica en probleemoplossende vaardigheden ontwikkelt. Deze vaardigheden zijn waardevol, al helemaal met de continue verandering van technologie. Coderen leert mensen systematisch te denken, patronen te herkennen en creatieve oplossingen te bedenken. Deze vaardigheden zijn van onschatbare waarde, ongeacht de specifieke programmeertaal of technologie die op dat moment in gebruik is.
4 andere redenen waarom coderen relevant blijft

Hoewel low-code en no-code platforms steeds populairder worden en toegankelijkheid tot technologie vergroten, is coderen nog steeds relevant in 2025 en daarna. Het biedt een dieper begrip van technologie, de flexibiliteit om op maat gemaakte oplossingen te bouwen en de mogelijkheid om bij te dragen aan technologische vooruitgang. Coderen leert ons logisch denken, probleemoplossende vaardigheden en biedt waardevolle carrièremogelijkheden. Terwijl technologie blijft evolueren, blijft coderen een onmisbare vaardigheid die de weg opent naar innovatie en groei in de digitale wereld van de toekomst.

  1. AI-automatisering: Dit is een opkomende trend in veel sectoren, zoals productie, logistiek, gezondheidszorg en financiën. Het ontwikkelen van geautomatiseerde systemen middels AI-gestuurde machines vereist coderen en het programmeren van robots.
  2. Softwareontwikkeling: De vraag naar op maat gemaakte software oplossingen blijft groeien. Zo hebben bedrijven behoefte aan programmeurs om software applicaties te ontwikkelen die aan hun specifieke behoeften voldoen. Of het nu gaat om webontwikkeling, mobiele app-ontwikkeling, desktop software of andere toepassingen, coderen is de sleutel tot het bouwen van deze oplossingen.
  3. Cybersecurity: Met de toename van digitale bedreigingen en cybercriminaliteit wordt de behoefte aan experts op het gebied van cybersecurity steeds groter. Codering is een essentieel onderdeel van het beveiligen van systemen, het beschermen van gegevens en het ontwikkelen van veilige software.
  4. Innovatie: Coderen stelt mensen in staat om creatief te zijn en nieuwe ideeën om te zetten in functionele technologische oplossingen. Door te coderen kunnen mensen nieuwe software, apps, websites en andere digitale producten ontwikkelen die de manier waarop we werken, communiceren en leven kunnen verbeteren.

 

Software developer bij VX Company

Dat coderen ondanks de nieuwste ontwikkelingen onmisbaar blijft, is zeker terug te zien binnen onze werkzaamheden. De vraagstukken die we vanuit ons netwerk binnen krijgen zijn specifiek en vragen om meer kennis of vaardigheden dan opkomende technologieën bieden. Het gaat verder dan simpele code schrijven, waarbij je de hulp van de bovenstaande ontwikkelingen kunt inzetten. Bij onze klanten maak jij het verschil voor een complex vraagstuk. Je biedt hen inzichten door het leveren van antwoorden op complexe vraagstukken die voor versnelling, verbetering en innovatie zorgen. 

 

Test je eigen codeer kennis!

Bij VX Company staat kwaliteit boven kwantiteit. We laten onze opdrachtgevers achter met een complete oplossing. Onze eigen developers verrijken hun eigen kennis onder andere tijdens onze kennisdagen. Ben je benieuwd naar de nieuwste technologieën? En wil je je eigen kennis omtrent software development testen? Schrijf je in voor één van onze kennisdagen via het formulier onderaan de pagina. Ondertussen je kennis over AI vergroten? In deze blog onderzoeken we of AI het werk van developers ooit volledig zal overnemen. 

 

Aanmelden kennisdag

Meld je aan voor een van onze kennisdagen en kom erachter of je bij VX Company past!
Meld mij aan!

Gerelateerde vacatures

Heb je een vraag?

Neem contact op met Conny van Dijk: +31 6 22 98 68 72

Neem contact op
VX Company Software Development 12-2