Terug naar overzicht

Zal AI het werk van software developers vervangen?

author profile picture

Naam: Yuri Burger

Huidige functie: Managing Director Software Development

Sinds de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) hebben we gezien hoe deze technologie verschillende aspecten van ons leven heeft veranderd. Van de manier waarop we communiceren tot hoe we beslissingen nemen, AI is overal. Maar wat betekent dit voor programmeren? Zal AI echt het werk van software developers vervangen in de toekomst? In deze blog verkennen we hoe AI voor jou vooral mogelijkheden biedt en bespreken we of AI daadwerkelijk de toekomst van programmeren is.

VX Company Data Integration 12

De opkomst van AI

Een van de belangrijkste taken van een programmeur is het schrijven van computercode voor het automatiseren van processen, die als het "brein" van software functioneren. AI kan deze taak gemakkelijker maken. Een van de belangrijkste voordelen van AI is dat het in staat is om patronen en trends te identificeren en te begrijpen. Dit betekent dat AI-programma's in staat zijn om gegevens te analyseren en op basis daarvan algoritmen te genereren die efficiënter werken dan menselijk geschreven algoritmen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van AI-aangedreven tools die kunnen worden gebruikt om algoritmen te genereren en te optimaliseren.

Een voorbeeld van een AI-aangedreven tool die algoritmen genereert, is Google's AutoML. AutoML is een AI-aangedreven tool die automatisch machine learning-modellen kan genereren op basis van gegevens. Hierdoor wordt het voor programmeurs gemakkelijker om complexe machine learning-modellen te maken zonder diepgaande kennis van machine learning-modellen. AutoML heeft ook de potentie om machine learning toegankelijker te maken voor bedrijven en organisaties van alle groottes. Zo vermindert het de complexiteit van het ontwikkelingsproces en daarnaast verlaagt het de kosten en tijd die nodig zijn om modellen te ontwikkelen en te implementeren.

AutoML wordt vooral gebruikt voor het trainen van Machine Learning modellen. ML is natuurlijk een enabler voor AI, maar wel vooral in de wereld van Big Data waar Google haar klanten heeft zitten. Onze klantgroep is daar met haar kleinere schaal nog niet en zou AI vooral gebruiken voor het genereren van code die anders gedeeltelijk door ontwikkelaars geschreven zou worden.

Een ander voorbeeld van een specifiek AI-aangedreven machine learning tool is Generative Adversarial Network (GAN). GAN's worden gebruikt om realistisch ogende beelden, video's, geluiden en andere media te genereren die lijken te zijn gemaakt door mensen. GAN's werken door twee neurale netwerken tegen elkaar te laten concurreren: een generator netwerk dat nieuwe afbeeldingen genereert en een discriminator netwerk dat probeert te bepalen of de afbeeldingen zijn gegenereerd door het netwerk of door een mens. Na verloop van tijd leert het generator netwerk om afbeeldingen te produceren die zo realistisch zijn dat de discriminator niet kan onderscheiden of ze zijn gegenereerd door de computer of door een mens. GAN's kunnen toegepast worden binnen animatie, mode, grafisch ontwerp, en nog veel meer.Neemt AI software development over?

Het is niet realistisch om te denken dat bedrijven in de toekomst alleen met AI kunnen ontwikkelen. Software developers blijven een belangrijke rol spelen in het bouwen van software met of zonder hulp van AI-systemen. Dit is waarom:

1. AI-software development vereist multidisciplinaire teams 
Het bouwen van AI-systemen vereist meer dan alleen programmeervaardigheden. Het vereist kennis van wiskunde, statistiek, machine learning, data-analyse en meer. Een team met verschillende achtergronden kan beter samenwerken om AI-oplossingen te ontwikkelen die echt waarde toevoegen aan het bedrijf. Een typisch AI-projectteam bestaat uit software-engineers, datawetenschappers, domeinexperts en gebruikersinterface-ontwerpers. Waar bijvoorbeeld de software developers verantwoordelijk zijn voor het bouwen van de software-architectuur, zijn datawetenschappers zijn nodig om de enorme hoeveelheid gegevens die nodig zijn voor AI-toepassingen te verzamelen.

2. AI is niet de oplossing voor alles
Hoewel AI-systemen veel mogelijkheden bieden, zijn ze niet de beste oplossing voor elk probleem. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de beperkingen van AI en niet alleen op AI vertrouwen om alle problemen op te lossen. AI is bijvoorbeeld afhankelijk van de kwaliteit en kwantiteit van de gegevens waarop het is getraind. Als er niet genoeg gegevens beschikbaar zijn of als de gegevens niet representatief zijn voor de werkelijke situatie, kan dit leiden tot een slechte prestatie van de AI-oplossing. Maar de belangrijkste beperking is het gebrek aan menselijke interpretatie. AI is niet in staat om te begrijpen waarom het bepaalde beslissingen neemt. Dit kan problematisch zijn als de beslissingen die door de AI worden genomen, niet in overeenstemming zijn met de doelstellingen van het bedrijf of niet voldoen aan de regelgeving.

3. Menselijke vaardigheden zijn onmisbaar
Hoewel AI-systemen veel taken kunnen automatiseren, zijn menselijke vaardigheden zoals creativiteit, kritisch denken en probleemoplossing nog steeds nodig om complexe problemen op te lossen. Bovendien kunnen menselijke beslissingen soms beter zijn dan die van AI. Zo ben jij als developer bij VX Company de expert die met een brede portefeuille onze opdrachtgevers inspireert en motiveert om jouw concept te implementeren. Met jouw menselijke touch waarin je rekening houdt met het karakter en de doelstellingen van het bedrijf, ben je in staat om de best passende oplossing te ontwerpen. 

4. AI-software development staat nog steeds in de kinderschoenen
AI is relatief nieuw en de ontwikkeling van AI-systemen is in volle gang. Dit betekent dat er nog veel onzekerheid en risico's zijn, wat betekent dat bedrijven niet op AI kunnen vertrouwen voor al hun oplossingen. 

En hoewel AI-software developers een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van AI-systemen, is het voor bedrijven niet realistisch om alleen op hen te vertrouwen. Het vereist multidisciplinaire teams, bewustzijn van de beperkingen van AI, menselijke vaardigheden en het feit dat AI-software development nog steeds in ontwikkeling is. Zonder jou als software developer kan een bedrijf zich niet optimaal ontwikkelen. Voorlopig neemt AI niet het werk van software developers over, maar het kan de basis van software development wel makkelijker maken. 

Bij VX Company blijf jij de belangrijkste schakel!

Kennis delen staat bij VX Company centraal. Dit is ons motto, want met de juiste kennis en expertise lever jij de beste kwaliteit aan onze opdrachtgevers. Jij bent de ontbrekende schakel tot de gewenste oplossing. En daar kan wat ons betreft AI niet tegenop. Maar dat het je kan ondersteunen in basis code schrijven, kunnen we niet ontkennen. Toch bied jij ons netwerk specifieke kennis en kun je rekening houden met de behoeften en wensen van je opdrachtgever. 

Enthousiast?

Wil jij boven AI-tools blijven staan en je toch op professioneel vlak ontwikkelen door op de hoogte te zijn van de nieuwste technologieën? Schrijf je via het formulier in voor een van onze kennisdagen. Of kijk op de vacaturepagina en vind je match! 

Aanmelden kennisdag

Meld je aan voor een van onze kennisdagen en kom erachter of je bij VX Company past!
Meld mij aan!

Gerelateerde vacatures

Heb je een vraag?

Neem contact op met Conny van Dijk: +31 6 22 98 68 72

Neem contact op
VX Company Software Development 12-2