Naam: Maarten Hoppen
Huidige functie: Principal Agile Consultant
Hoe ben je in 2000 bij VX Company terecht gekomen?
“Toen ik nog in het oosten van het land woonde, kwam ik een keer een VX’er tegen in een kroeg. We raakten aan de praat. Hij vertelde me over VX Company en dat ze op zoek waren naar junior Ontwikkelaars. Mijn interesse voor VX en werken in de IT was al gauw gewekt. Ze regelden en betaalden mijn opleiding en gaven me alle tijd en ruimte voor zelfontwikkeling. Daarna werd ik samen met een aantal andere collega’s ingezet bij een klant. Eén van die collega’s is Pepijn, die werkt sindsdien ook nog steeds bij VX Company. Dat zegt veel over VX Company als werkgever. Voor IT-ers is het namelijk niet moeilijk om van baan en werkgever te switchen. Ik heb iets gevonden in IT en bij VX waarvan ik niet wist dat het bestond. Het heeft mijn leven compleet veranderd! De kans is klein dat er ooit een werkgever komt die de plek van VX kan innemen. Veel collega’s hebben hetzelfde; ze blijven hier lang werken. Niet omdat ze niks anders kunnen vinden, maar juist omdat het hier zo fijn is met elkaar.”
Hoe komt het dat jij en VX Company al 22 jaar goed op elkaar aansluiten?
“De medewerker wordt hier op een dusdanige manier centraal gesteld dat ik niet geloof dat andere bedrijven dat kunnen evenaren. VX Company geeft mij alle vrijheid die ik als zelfstandige ook zou hebben. Deze vrijheid zorgt ervoor dat ik me altijd kan blijven ontplooien en dat ik continu uit mijn comfortzone probeer te stappen. Hierin passen we goed bij elkaar. Als iemand me vraagt of ik iets kan, dan zeg ik zoals Pipi Langkous zou zeggen: ‘Ik denk het wel, want ik heb het nog nooit gedaan.’ Vrijheid heeft lef nodig om ook daadwerkelijk fouten te kunnen maken en daarvan te leren. Die mogelijkheden heeft het management mij altijd geboden: dat ik word gefaciliteerd om mijn werk in mijn waarde te doen. VX Company heeft namelijk de hiërarchische piramide omgedraaid. De punt van de piramide die voor het management staat, zit normaal aan de bovenkant, maar bij VX juist aan de onderkant. Hiermee zeggen ze: de meeste waarde zit in de professionals die met de klanten werken. Het management heeft een ondersteunende rol. Dit zorgt ervoor dat VX Company en ik beide floreren doordat we zo op elkaar ingespeeld zijn.”
“Gelukkig houd je carrière bij VX Company niet op als een functie niet goed bij je past. Samen met onder andere de directeur keken we naar welke functie dan wel bij me zou passen. Zo ben ik de Agile hoek ingegaan.”
Hoe heeft VX Company je geholpen om te komen waar je nu bent?
“Ik ben trots en dankbaar dat ik alle vrijheid heb gekregen om mezelf te ontwikkelen. Binnen VX Company heb ik verschillende functies vervuld, van Ontwikkelaar tot Technisch Manager. Ik wilde een managementrol proberen omdat het ondernemen mij aantrok. Toch kwam ik er vrij snel achter dat ik eigenlijk helemaal geen manager ben, maar juist liever direct met klanten werk. De passie en energie die ik in klanten steek, mistte ik in de rol van manager. Gelukkig houd je carrière bij VX Company niet op als een functie niet goed bij je past. Samen met onder andere de directeur keken we naar welke functie dan wel bij me zou passen. Zo ben ik de Agile hoek ingegaan. Het begon bij een parttime rol waarin ik mezelf en de afdeling kon doorontwikkelen en is uitgegroeid tot een team VX’ers die de hele Agile coaching en consulting doet binnen VX Company. Dagelijks worden trainingen en workshops gegeven aan teams rondom de Agile werkwijze. Naast dat er verwacht wordt dat je jezelf blijft uitdagen in je huidige werkzaamheden word je ook uitgedaagd door het management. Het is een continu samenspel tussen het management en de professionals. Iedereen heeft veel motivatie en ideeën bij VX Company. Heb je een goed idee? Dan mag je met een plan komen en het uitvoeren. VX Company biedt genoeg ruimte om je te verdiepen daar waar je interesses liggen."
Je toekomstdroom is een autoriteit zijn vanuit VX Company op het gebied van Pragmatisch Agile in Nederland. Hoe is deze droom ontstaan?
“Ik begon ooit als Cobol Ontwikkelaar en ben nu al jaren werkzaam binnen procesbegeleiding en Agile werken. Dit kan op verschillende manieren, zoals Scrum en Kanban, waar ik zelf ook in gespecialiseerd ben. In de afgelopen jaren als Agile Coach zie ik dat veel organisaties die zich ook met Agile bezighouden, zich erg vasthouden aan de regels. Ze zien alleen de kaders van het framework en vertonen fundamentalistisch gedrag door zich hieraan vast te houden. Daar hebben we een hekel aan. Waarom? Omdat de context van de klant niet meegenomen wordt bij het vinden van het juiste framework om problemen op te lossen. Daar maken wij als VX’ers het verschil. We kijken naar de context van het probleem van de klant. Vanuit mijn kennis, ervaring en verschillende methodieken zoek ik het beste framework dat het beste past. Dat noem ik Pragmatisch Agile en dat is onze unique selling point. Het ultieme voor mij is dat klanten bij mij komen voor de kennis en ervaring die ik heb om de oplossing voor hun probleem te vinden.”
Wat is de mooiste opdracht waar je aan gewerkt hebt?
“Elke stap die ik de afgelopen decennia hier heb gemaakt en elke klant waar ik mee heb gewerkt heeft nieuwe uitdagingen met zich meegebracht. Er is een klant die mij is bijgebleven waar duidelijk wordt wat voor impact je kunt hebben als je het écht goed doet. Dit was voor onze klant Winkle. Een aantal jaar geleden sprak een collega van mij de Managing Director van dit bedrijf. Ze gaven aan dat ze een probleem hadden met resourcing. De resourcetool die ze hadden werkte niet en ze vroegen ons of wij ze konden helpen aan de juiste tool. Al snel ontdekten we dat de tool niet het probleem was, maar dat het lag aan het werkproces. Ik ben een aantal dagen bij hun op kantoor geweest om trainingen te geven op het gebied van Kanban, een manier van procesmatig werken. Na 6 maanden waren de medewerkers dusdanig productiever dat ze 30% meer werk konden verrichten zonder extra personeel aan te nemen. Waarom dit zo’n leuke opdracht was? De betrokken managers hebben alles aan de kant gezet om hun resourceproblemen op te lossen. Door Kanban te omarmen zijn ze van een bedrijf met een verliesrekening in een paar maanden naar winstgevend gegaan. De impact die ik kan hebben op de groei van organisaties is voor mij de reden dat ik dit werk nog steeds doe."
Als je met iemand buiten je werk in gesprek raakt over je werk, wat zou je hen dan vertellen over VX Company?
“Het begint bij de kennis die je kunt opdoen door bij VX Company te komen werken. De kennis van ervaren collega’s kun jij gebruiken om als junior of medior door te groeien. Er is geen reden om stil te staan in je professionele ontwikkeling binnen dit bedrijf. Het is een gegeven: iedere vraag wordt door collega’s beantwoord met: ‘Ja, hoe kan ik je helpen?’ Wat andere collega’s ook in voorgaande interviews hebben verteld, we hebben alleen maar fijne collega’s. Iedereen is een OFC: een Ontzettend Fijne Collega. Het succes van VX is afhankelijk van de professionals: het draait om het delen van kennis met elkaar. Als ervaren senior ligt het iets anders, want dan draait het minder om kennis opdoen. Je moet dan wel echt binnen VX Company passen. En dat is wanneer je de manager durft uit te dagen en niet wacht tot er taken aan je worden uitgedeeld. Ben je open, eerlijk en transparant? Dan is VX Company de omgeving waar je vrij en zelfstandig je ding kunt doen. Er zijn ontelbare wegen die je kunt bewandelen bij VX Company. Ik werk hier niet voor niets al 22 jaar met zo veel plezier.”
Gerelateerde vacatures
Gerelateerde blog posts
De voordelen van digitaal werken met Kanban
Als je mij begin 2020 zou hebben gevraagd: “Maarten, wat heeft jouw voorkeur: een fysiek Kanban bord of een digitaal Kanban bord?”. Dan zou mijn antwoord zijn geweest: “Een fysiek bord wint het voor mij altijd van een digitaal bord. Een digitaal bord heeft voordelen op het gebied van statistiek en trendanalyse, maar dat is ook op te lossen met een Excel sheet.”. Ik zou een blogpost hebben geschreven over de voordelen van een fysiek bord.
De kracht van de Scrum Master
Wat maakt iemand een goede Scrum Master? Elke Scrum Master heeft een drive om zich te ontwikkelen. Maar hoe groei je in je rol? En hoe ben je een Agile leider?
Zeven adviezen voor Agile leiderschap
Welke rol speelt een manager of leider in een Agile organisatie? Hoe ga je als manager om met een Scrum team? Hoe beoordeel je hen? En hoe stimuleer je zelfmanagement? Zeven adviezen voor de Agile leider.