Terug naar overzicht

De overeenkomst tussen Usain Bolt en een developer?

author profile picture

Naam: Niek Kuijken

Huidige functie: Software Developer .NET

Altijd blijven trainen!

Als developer weet je één ding zeker: je moet jezelf altijd blijven ontwikkelen. De veranderingen in het IT-vakgebied gaan namelijk écht sneller dan Usain Bolt op de 100 meter sprint. Goede training is dus cruciaal om bij te blijven. Volg cursussen, sluit aan bij webinars of deel actief kennis met je collega’s. Van die laatste optie is Niek Kuijken, .NET developer bij VX Company, in ieder geval groot fan.

“In de anderhalf jaar dat ik bij deze gespecialiseerde IT-dienstverlener werk, heb ik al meer kennis opgebouwd dan de vijf jaar daarvoor”, vertelt Niek enthousiast. “VX Company is gespecialiseerd in het bouwen van – veelal Enterprise – maatwerk applicaties voor haar klanten. Als developer word je gedetacheerd en zie je dus steeds nieuwe projecten. Heel eerlijk, ik had hier eerst mijn twijfels over, maar die zijn compleet verdwenen. Dat komt met name door de afwisseling. Ik merk dat ik hierdoor zoveel kennis opdoe. Kennis die ik niet alleen voor die specifieke klant gebruik, maar waar ik voor altijd profijt van heb. En als je een opdracht écht niet leuk vindt, kun je altijd samen kijken naar iets wat beter bij je past. Maar dat heb ik zelf nog niet meegemaakt.”

Domain driven-design

Voor zijn eerste project werd Niek ingeschakeld bij de afdeling applicatiebeheer van VX Company zelf. Het doel: een applicatie, die wordt ingezet door iedere afvalverwerker in Nederland, voorzien van een moderne interface en deze tegelijkertijd opknippen in microservices. “Tijdens dit project kreeg mijn kennis over front-end technieken een flinke boost”, deelt Niek. “En in het project daarna leerde ik juist alles over domain-driven design. Ik werkte op die opdracht namelijk samen met een collega VX’er die gespecialiseerd is op dit gebied. Heel waardevol, dankzij deze softwarearchitectuurkeuze worden alle regels vanuit de business geïsoleerd en bewaar je het overzicht. Hierdoor voeg je ook makkelijk nieuwe stukken toe. Een heel verschil met traditionele omgevingen waar het vaak een zoektocht is als je iets moet aanpassen.” Zeker binnen Enterprise omgevingen – waar VX Company haar applicaties voornamelijk in bouwt – is dat geen overbodige luxe. Deze applicaties moeten lang mee en je krijgt dus veel met onderhoud en aanpassingen te maken.

Domain-driven design zorgt niet alleen voor overzicht. Het maakt het ook een stuk makkelijker om je aanpassingen te testen. “Testen is altijd een soort ongewild kind geweest”, vertelt Niek lachend. “Ik merk vaak dat men daar als een berg tegenop kijkt. Normaal gesproken houd je je hart vast als je iets nieuws aan een bestaande applicatie toevoegt. Maar door deze designkeuze kun je alle logica testen en zie je direct of je groen licht hebt. Dat is niet alleen leuk, maar ook goed voor het hart. Het mooie is dat ik al deze kennis nu in mijn huidige – en stiekem ook leukste – project kan inzetten.”

De beginkeuzes zijn cruciaal

In dit project maakt Niek – natuurlijk samen met het projectteam – een applicatie voor een tak van Justitie en Veiligheid. Deze moet op onvoorstelbaar veel situaties voorbereid zijn. Denk aan allerlei soorten zaken die met verschillende nationale en internationale regelgeving te maken hebben. “Het is dus cruciaal dat de applicatie configureerbaar is”, legt Niek uit. “Dat is ook gelijk de moeilijkheid. We moeten ontzettend veel flexibiliteit faciliteren en tegelijkertijd zorgen dat het geheel testbaar en onderhoudbaar is. De klant moet hier natuurlijk nog jaren mee vooruit.” De applicatie wordt from scratch gebouwd, dus de beginkeuzes zijn cruciaal. Samen met het team koos Niek ervoor om dit te bouwen met een Angular front-end en een .NET Core back-end. Uiteraard gooide hij ook zijn nieuwe domain-driven design skills in de mix.

“Het project is nog niet klaar, maar het is mooi om te zien dat alle kennis die ik in de eerdere projecten opdeed hier weer terugkomt,” vertelt Niek enthousiast. “Eerder werkte ik bij een bedrijf met één product op de lijn. Dan ben je toch beperkt in de technieken die je gebruikt. Hier leer je zoveel van de projecten en je collega’s. Je ziet ook dat veel VX’ers hier al jaren werken, juist omdat ze zoveel verschillende projecten zien en continu nieuwe kennis opdoen. Daarnaast heb je óók nog een personal development plan, zo ben ik zelf ik bezig mijn Azure Developer certificaat te behalen. Alle ruimte voor training en ontwikkeling dus. Voor mij is dat VX Company.”

Gerelateerde vacatures

Heb je een vraag?

Neem contact op met Conny van Dijk: +31 6 22 98 68 72

Neem contact op
VX Company Software Development 12-2