Terug naar overzicht

Dit is hoe jij als developer invloed hebt op de Nederlandse maatschappij

author profile picture

Naam: Yuri Burger

Huidige functie: Managing Director Software Development

Als developer beschik je over een unieke kracht om de Nederlandse maatschappij vorm te geven en positieve veranderingen teweeg te brengen. In een wereld die steeds meer afhankelijk is van technologie, kunnen jouw vaardigheden en expertise een grote impact hebben op verschillende aspecten van het dagelijks leven. Of je nu werkt aan het ontwikkelen van innovatieve software, het bijdragen aan open source-projecten of het verbeteren van de digitalisering van overheidsdiensten, jouw rol is van onschatbare waarde. Lees de blog om er achter te komen hoe jouw inzet maatschappelijke impact heeft.

architecture-g4b9fbef42_1280

Jouw invloed als software developer op onze maatschappij

Als developer kun je verschillende manieren hebben om invloed uit te oefenen op de Nederlandse maatschappij, namelijk:
  1. Ontwikkeling van maatschappelijk relevante software: Je kunt software ontwikkelen die direct van invloed is op de Nederlandse maatschappij. Dit kan variëren van mobiele apps die het dagelijks leven van mensen vergemakkelijken tot softwareoplossingen die problemen oplossen binnen specifieke sectoren, zoals gezondheidszorg, onderwijs of duurzaamheid.
  2. Open source bijdragen: Door bij te dragen aan open source-projecten kun je technologieën verbeteren en beschikbaar maken voor een breder publiek. Je kunt bijdragen aan projecten die worden gebruikt in de Nederlandse maatschappij, zoals software frameworks, bibliotheken of tools die door lokale organisaties worden gebruikt. Wij dragen bij aan diverse open source projecten, waaronder Terraform.
  3. Digitalisering van overheidsdiensten: Als developer kun je een rol spelen bij het digitaliseren en verbeteren van overheidsdiensten. Dit kan helpen om processen efficiënter te maken, de toegankelijkheid te vergroten en de interactie tussen burgers en de overheid te verbeteren. We werken regelmatig mee aan projecten binnen de overheid, waarmee wij ondersteunen bij ingewikkelde processen.
  4. Data-analyse en visualisatie: Met de groeiende hoeveelheid beschikbare gegevens kun je als developer waardevolle inzichten genereren door middel van data-analyse en visualisatie. Door gegevens op een begrijpelijke en toegankelijke manier te presenteren, kun je bijdragen aan een beter begrip van maatschappelijke vraagstukken en beleidsbeslissingen ondersteunen. Bij verschillende uitgeverijen en onderwijsinstellingen helpen onze software developers om inzichten te geven op basis van verzamelde data. Al dan niet door een gebouwde applicatie dan wel een beschikbaar gestelde database. 
  5. Bewustwording van klimaatvraagstukken: Als developer kun je bijdragen aan de bewustwording en discussie over ethische vraagstukken in de technologische sector. Door je stem te laten horen over privacy, gegevensbescherming, AI-ethiek en andere kwesties, kun je de maatschappij helpen om technologie op een verantwoorde en inclusieve manier te ontwikkelen en te gebruiken. Een project waarbij we AI inzetten om verkeersstromen te optimaliseren om daarmee uitstoot in binnensteden te verminderen.

 

Het is belangrijk op te merken dat de impact die je als developer hebt op de Nederlandse maatschappij, afhankelijk van de specifieke projecten waaraan je werkt, de keuzes die je maakt en hoe je technologie inzet om positieve verandering te bewerkstelligen.

 

Maatschappelijke projecten bij VX Company

VX Company heeft software ontwikkeld die gericht is op het verminderen van files op snelwegen. Als marktleider op het gebied van infrastructuur en mobiliteit in Nederland, biedt Vialis advies, ontwerp, implementatie en beheer van intelligente systemen. Met behulp van geavanceerde technologie en slimme oplossingen streeft Vialis ernaar de leefbaarheid van Nederlandse inwoners te verbeteren. Door hun uitgebreide kennis en expertise te combineren met een sterke focus op veiligheid, duurzaamheid en vlotte doorstroming, zijn ze in staat om waardevolle verbeteringen tot stand te brengen.

De wisselbaan waarvoor de software door VX Company ontwikkeld is, maakt deel uit van het project Schiphol Amsterdam Almere A1/A6. Het is een systeem bestaande uit twee rijstroken die tijdens de ochtend- en avondspits zorgt voor een soepele doorstroming van het verkeer in en rond Almere (A6), Amsterdam (A1) en Schiphol. Om de wisselbaan te kunnen bedienen, zocht Vialis samen met Rijkswaterstaat naar een partner voor software ontwikkeling. Deze partij moest unieke software ontwerpen en bouwen die de centrale bediening vanuit de verkeerscentrale Velsen mogelijk maakt voor de wisselbaan. Tegelijkertijd moest de software ook goed communiceren met fysieke componenten, zoals slagbomen, camera's en bedieningskasten langs de snelweg.

VX Company was verantwoordelijk voor zowel het functioneel ontwerp als de softwareontwikkeling voor het in gebruik nemen van de wisselbaan. Terwijl Rijkswaterstaat al veel tunnels en bruggen op afstand bedient met behulp van software, was de wisselbaan een uniek project met specifieke vereisten. Door een grondige inventarisatie en clustering van alle eisen voor dit project kon VX Company  snel een allesomvattende oplossing bieden. Dankzij de toewijding en expertise van VX Company werd de invoering zelfs sneller gerealiseerd dan verwacht, waardoor de wisselbaan ruim twee jaar eerder dan gepland kon worden geopend. VX Company is er trots op dat zij een belangrijke rol hebben gespeeld in dit baanbrekende project van Vialis.

 

Ook impact maken? 

Bij onze klanten zorg jij met jouw kennis voor een uniek ontwerp voor de oplossing op een (maatschappelijk) vraagstuk. Wil jij net als onze developers impact maken op de Nederlandse maatschappij? Wij doen dit op verschillende manieren. Denk aan het leveren van een goed werkend product. Jij maakt impact op het bedrijf waar je op dat moment werkzaam voor bent. Benieuwd voor welke bedrijven jij werkzaam kunt zijn? Neem contact op met Conny of bekijk onze vacatures

 

Aanmelden kennisdag

Meld je aan voor een van onze kennisdagen en kom erachter of je bij VX Company past!
Meld mij aan!

Gerelateerde vacatures

Heb je een vraag?

Neem contact op met Conny van Dijk: +31 6 22 98 68 72

Neem contact op
VX Company Software Development 12-2